Meerkanten GGz, Flevo/Veluwe

Klik op de kleine plaatjes.
sitekl.jpg
meerk-2kl.jpg
meerk-1kl.jpg
pagjaar2kl.jpg
techbordkl.jpg
pagjaarverslkl.jpg
clubskl.jpg
balletje3.gif
Meerkanten is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg met als verzorgingsgebied Noord- en West-Veluwe en Flevoland. Meerkanten is ontstaan door een fusie tussen psychiatrisch ziekenhuis Veldwijk, Riagg Flevoland, Riagg Noord Veluwe en Ribw Noord- en West-Veluwe.

Belangrijk onderdeel van de visuele identiteit is het figuurtje, geleend van de architect le Corbusier. Een aansporing tot het hanteren van de menselijke maat. Hieronder een verslag van de wordingsgeschiedenis Het begon met een naam, Corona. Deze was winnend uit een prijsvraag tevoorschijn gekomen het was de tijd van de zonsverduistering. De prijsvraag was open voor alle betrokkenen bij de fusie. Corona was echter al na 2 weken van tafel , een andere instelling had dezelfde naam en wilde die houden (niet de sigaren, of het bier, maar een zorginstelling. Vervolgens bleven de nummers twee, drie en vier van de prijsvraag over: de Hoofdakkers (echte naam van dichter/psychiater Rutger Kopland) Modulor (gulden snede, het humane maatsysteem van architect le Corbusier) Meerkanten (het verzorgingsgebied na de fusie behelst beide kanten van het Veluwemeer)

Vraag aan 1 Nacht IJs: Maak, om goed te kunnen kiezen, bij elke naam een passend beeld.
Zie hier de finalisten: Hierna volgde de presentatie, gevolgd door een zeer democratische besluitvorming in het Dolfinarium te Harderwijk. Allerlei relaties èn ook alle medewerkers wier naam met een 'B' begon waren uitgenodigd. Dit kwam van de vier 'B's die Meerkanten hoog acht: Betrouwbaar, Bekwaam, Betrokken en Bereikbaar. Mensen willen altijd iets anders dan de bedoeling is. De hele zaal ongeveer wilde het figuurtje van de architect Le Corbusier (van Modulor) graag zien samengaan met de naam MEERKANTEN. Ik dacht: 'dit hele proces is al zo'n gekkenhuis geweest, dan deze stap ook maar wagen.' (wel voor een fles champagne). Niet alle fasen in zo'n ontwerpavontuur hoeven altijd rationeel te zijn. Het mooie van deze naam is dat alles van meerdere kanten is te beschouwen, dit is van belang voor een psychiatrische instelling.

Het figuurtje van Modulor bleef, als boodschapper van 'de menselijke maat' maar nu gespiegeld. Het 'zonnetje' wilde gewoon niet weg. Het is behalve een mooi symbool ook handig om allerlei kleurvlakken en tekst aan op te hangen.  Rest ons nog te melden dat een mensfiguur niet zo gek is voor de geestelijke gezondheidszorg. En dat de menselijke maat behalve in de architectuur evengoed belangrijk is in een werkveld waar mensen aan je zorg zijn toevertrouwd.
advpicasskl.jpg
Arendskl.jpg
logodefkl.jpg
nwjrskrtkl.jpg
bordjekl.jpg
entreekl.jpg
sympokl.jpg